enerqinytt

enerqinytt

enerqinytt

Här samlar jag sådant jag snappar upp, vill tipsa om och förmedla till dig.
Ute till höger hittar du olika kategorier samt en översikt över de senaste inläggen.

Har du hört om BOT?

visste du att...Posted by ellinor 2014-01-10 18:13:38

Det här med BOT, har du hört talas om det? Om du följer mig på Facebook bör du ha sett en del om det där. Hur har du det, har du råd att ta hand om dig ordentligt INNAN du skadar dig eller blir sjuk? En del har ju friskvårdspeng att använda fritt på sitt jobb, men 1000-2000 kr räcker inte så långt, speciellt om du använt dem till ett gymkort. Då finns i regel inga pengar kvar.

Och om du t ex har skadat knät eller känner att du är på väg ”in i väggen”, vad gör du då? Speciellt när du kanske inte ens kan få bokat en tid på din vårdcentral. Akuten kan man ju inte gå till förrän man inte kan gå eller har totalt kollapsat. Och får du en tid på din vårdcentral, vad gör de? De har ju tyvärr så liten tid till att möta och lyssna på patienten. De KANSKE tar i dig, KANSKE tittar dig i ögonen, ställer några frågor och skickar hem dig med antingen ingenting, ett recept på någon medicin eller KANSKE remiss till sjukgymnast eller kurator. Har du fått en remiss, så tar det i regel lååång tid innan du blir kallad. Mycket kan hända under tiden. Om det är ett skadat knä, så har du antagligen belastat snett, fått ont någon annanstans, kanske ett ryggskott så du inte ens kan ta dig ur sängen. Då måste du sjukskriva dig. Om du känner att du var på väg in i väggen, så kanske du hinner krascha in i den rejält och ligger hemma i din säng och kan inte ens ta dig utanför dörren. Detta innebär att det kostar pengar för DIG, du får mindre pengar i sjukersättning. Din arbetsgivare får extra kostnader och måste kanske ta in en vikarie. Du kanske måste åka in akut och kostar då sjukvården och samhället pengar. Är detta ett ovanligt scenario? Nej, inte alls, utan alldeles för vanligt!

Med BOT-avdrag är tanken att det ska fungera som RUT och ROT, att du kan dra av hälften av summan för behandlingar, kostrådgivning, terapi, träning. Alltså, du skulle kunna få behandlingar för 100.000 kr, men betalar hälften, alltså 50.000 kr. Med knät som blivit ett ryggskott skulle du kanske behöva 2-3 st behandlingar á 500-600 kr. 3 gånger 600 är 1800 kr. Men du får dra av hälften och betalar endast 900 kr. Du mår bra och använder gymkortet eller går till en personlig tränare någon gång och får bra rehabiliteringsövningar. Du behöver inte vara sjukskriven! Du förlorar inte inkomst, din arbetsgivare förlorar inte oh du belastar inte sjukvården. Därmed kan sjukvården fokusera på det de är bäst på – trauman, akuta fall och kirurgiska ingrepp. Du som var på väg in i väggen kan få varierade behandlingar så som avslappnande massage, stärkande akupunktur eller zonterapi, bra kost- & näringsrådgivning, samtalsterapi… Tar du tag i det INNAN du kollapsat, så behöver du inte hamna i det ”svarta hålet”, inte bli sjukskriven, du får kontroll över livet igen och precis som med knät blir det inga kostnader pga sjukskrivning osv. Eftersom jag specialiserat mig bl.a. på att behandla stress, så möter och behandlar jag varje vecka personer som är precis där på kanten till det ”svarta hålet”. Det varierar så klart hur många behandlingar som behövs. Det kan handla om allt från 2(!) till 15 stycken. Det beror lite på var du är. Men oavsett, så är det en vinst för alla parter att inte hamna i sjukskrivning och ännu värre kanske andra följdsjukdomar så som hjärtinfarkter osv. Och tänk då om du kan få dra av hälften av dina behandlingskostnader! Det är DET vi vill med BOT-avdraget! Det skulle vara en sån oerhörd vinst för ALLA – för dig, mig, företagen, sjukvården, samhället, hela Sverige!

Vi ser att det finns ett stort intresse när vår ”BOT-grupp” träffar politiker, partierna osv. Så målet är att det ska bli en valfråga i år, att det ska bli verklighet. När det gått igenom tillsätts en expertgrupp som går igenom vad som ska ingå och inte, det är seriöst och viktigt. Sen, snart, kan vi ha råd att må precis så bra som vi är värda!

Visst är det bra!?!?! Hjälp oss att prata om detta, läs mer och skriv på här www.botavdraget.se, och få alla du känner att skriva på. Jag vill att alla ska veta vad BOT är! För ett gladare och friskare Sverige! För att vi är värda det! Eller hur!?

Mer info:
På sidan BOT-avdrag - städa och renovera kroppen till halva priset på Facebook kan du läsa en massa bra om BOT.
Media här börjat uppmärksamma mer och mer, både TV, radio och tidningar.

Ta hand om dig & ha en ljuvlig helg, nu kommer ju vintern (säger de)!
Kram!
/ellinor på enerqikliniken
www.acupunctura.se

  • Comments(0)//nytt.acupunctura.se/#post25

ENERQIKLINIKEN FÖRELÄSER

nytt på enerqiklinikenPosted by ellinor 2013-04-13 22:48:51

Äntligen har jag blivit färdig att föreläsa. Det är något jag velat göra väldigt länge. Givetvis är det med fokus på hälsa.
De första färdiga föreläsningarna heter "Må ditt bästa under graviditeten" och "TA MAKTEN ÖVER DIN HÄLSA NU! - enkla & konkreta råd & tips".
Den kommande har samma tema, men med fokus på barn och familj. Jag jobbar även med en som fokuserar på att förbättra fertiliteten. Jag kan även sätta samman skräddarsydda föreläsningar till er på företaget t.ex. Kontakta mig, så kommer vi fram till något bra utefter era behov. Du är varmt välkommen att höra av dig om du har andra idéer eller önskemål.

Nästa planerade föreläsningstillfälle blir i höst (2013), men hör gärna av dig om du vill att jag ska komma till din arbetsplats eller om ni är ett gäng (minst 12 st) som vill ha en föreläsning.

Bilden: "Må ditt bästa under graviditeten" - föreläsning när Barnmorskorna Mitt i Skåne, BVC Lillefot och Moderlig (i Höör) hade öppet hus. Vi kom även att prata om fertiliteten under frågestunden. Välidgt härlig kväll med många intresserade besökare hos väldigt fina arrangörer.

Kontakta mig när du vill att jag ska komma och föreläsa.

  • Comments(0)//nytt.acupunctura.se/#post24

It's alive!

nytt på enerqiklinikenPosted by ellinor 2012-03-23 16:42:23

Nu är det dags att återuppliva denna bloggen! Enerqinytt lever igen. :o) 2008 skrevs det senaste inlägget. ;o)

Jag har min hemsida (med den grundläggande infon om kliniken och behandlingarna), min sida på Fb (där jag skriver kortare kommentarer samt sprider nyheter) och här vill jag kunna fördjupa mig lite mer i saker jag engagerar mig i, och som jag vill sprida.

Jag ser fram emot en levande sida där du som läsare kommenterar och diskuterar eller delar vidare. Berätta för mig vad du tycker om det jag skriver.

Det kommer nog att variera lite hur ofta jag skriver. Jobbet med att behandla går ju alltid först. Sen beroende på hur mycket tid jag har eller hur upprörd/glad jag är över något... Jag hoppas självklart att du som läser ska känna att det ger dig något.

Ha en underbar dag!

/ellinor

Hemsidan: www.acupunctura.se

Fb-sidan: www.facebook.com/enerqikliniken

Boka tid online: enerqikliniken.bokadirekt.se

  • Comments(0)//nytt.acupunctura.se/#post23

Rätten till din egen hälsa!

uppsnappatPosted by ellinor 2008-06-05 09:41:12

EU tänker inte förbjuda kosttillskott.
Bara göra det meningslöst att använda.
Vad tänker du göra åt det?

Du får dricka så mycket alkohol du vill. Du får röka så mycket tobak du vill. Du får stoppa i dig hur mycket onyttig mat som helst – även godis med azofärgämnen.

Allt detta är helt okej enligt EU.

Men att ta kosttillskott som innehåller mer selen än vad som finns i två paranötter – det anses farligt och måste förbjudas! Trots att selen är livsviktigt för oss människor och trots att de svenska jordarna tillhör de selenfattigaste i världen!

Och det är bara ett exempel... Läs mer här:
http://www.kanariefaglarna.com/node/333

I januari 2009 tänker EU-kommissionen publicera ett förslag om maxnivåer för ALLA vitaminer och mineraler i kosttillskott. Vi vill behålla rätten att få hålla oss friska!

Jag vill uppmana dig till att agera!

Gå in på hemsidan och skriv på: www.vitaminfreedom.org

Jag vill fortsätta ha rätten till min egen hälsa!


Blog Image  • Comments(0)//nytt.acupunctura.se/#post22

Om du ska undvika en enda sak...

visste du att...Posted by ellinor 2008-04-26 20:18:14
...så är det GLUTAMAT - E621!

Kärt barn har många namn: aromat, smakförstärkare, "Kina-restaurangsyndromet" (för att det används så mycket på kinesiska och astiatiska restauranger), msg ( = monosodium glutamate) E621-625 (varav E621 är vanligast förekommande).

"Ämnet har varit ifrågasatt i i flera årtionden. Klart är att det kan ge en rad allergiska reaktioner som huvudvärk, svettningar, halsbränna, tryck över bröstet och illamående.

Mer kontroversiella är nyare studier som kopplar glutamat till en hel räcka sjukdomstillstånd. Listan omfattar bland annat fosterskador, astmaanfall, depressioner, tillväxtproblem, hormonstörningar, lever- och nervskador samt försämrad syn. Det finns också indikationer på att glutamat påskyndar utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och alzheimer och en amerikansk forskare fann att barn med adhd-liknande symptom kunde ha två och en halv gång mer glutamat lagrat i hjärnan än normalt."

(ur artikel i GP: Glutamat kan göra dig sjuk" http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=372155 )

"På 70-talet förbjöds smakförstärkaren glutamat i barnmat i Sverige. Detta efter en studie av neurofysiologen John Olney som visade att en engångsdos av glutamat orsakade hjärnskada hos en nyfödd rhesusapa."
(ur artikel i Expressen: Barnens favoritmat innehåller nervgift" http://www.expressen.se/halsa/1.863575/barnens-favoritmat-innehaller-nervgift )

Vad är glutamat?
- En aminosyra som kroppen behöver i små mängder för att muskler och nervsystem ska fungera.
- En signalsubstans i hjärnan.
- Det finns naturligt i vissa matvaror som kött, lagrad ost och krabba. Naturlig glutamat tas upp långsammare av kroppen än den syntetiska. Den naturliga glutamaten är därför inte farlig.
- I sig själv är natriumglutamat nästan smaklöst men det har en förmåga att lyfta fram andra smaker.
- E621 är en syntetiskt framtagen variant av glutamat och det är den vi inte mår bra av.

En god vän fick en svår allergisk reaktion (anafylaktisk chock) och fick åka in till akuten för att få en spruta med adrenalin i hjärtat. Läkarna sa att det var glutamat/E621 som utlöst det.

Det kan orsaka problem med övervikt pga att det ökar sötsuget och man blir hungrigare.

Livsmedelsverket tycker att det finns i så små mängder i maten så att det inte är farligt. Det håller jag inte alls med om, och det är sällan eller aldrig endast E621 i produkterna, det är ju en massa andra E-ämnen också. Och det är än så länge (vad jag vet) ingen som forskat/upptäckt vad som händer med alla dessa ämnen i kombination med varandra.

Jag vill inte få i mig E621 och läser på innehållsförteckningen på allt, och det är skrämmande hur mcyket produkter det finns i. Pålägg som skinka, korv, leverpastej. Nudlar, varma koppen, buljongtärningar, färdigrätter, chips, dipp, färdig guacamole osv osv. Ibland känns det vädligt frustrerande, men det FINNS produkter utan E621. Leta och säg till i din affär att de ska ta hem produkter UTAN E621.

Vad göra? Laga maten från grunden, undvik färdiga kryddblandningar
och handla ekologiskt. Säg att du inte vill ha "msg" i din mat på den asiatiska restaurangen.

Här kan du läsa mer:
http://www.recepthjalpen.se/natriumglutamat.html
http://kryddburken.wordpress.com/2008/02/04/glutamat-leverantorer-pa-natet/

En MYCKET BRA bok: "Den hemlige kocken - det okända fusket med maten på din tallrik" av Mats-Eric Nilsson http://www.bokus.com/b/9789170373152.html?pt=search_result och den verkar snart vara på gång i pocketformat.
Och här är hans hemsida: http://www.hemligekocken.se/

Ät mat du mår bra av!
Varma hälsningar!
/ellinor

  • Comments(0)//nytt.acupunctura.se/#post21

boktipset... till småbarnsföräldern

må bra-tipsPosted by ellinor 2007-03-17 14:02:31

Somna utan gråt - hjälp din bebis till trygg och god nattsömn

Blog Image

Somna utan gråt är boken för trötta föräldrar som inte tror på metoder där barnen ska skrika sig till sömns. I stället erbjuds ett varsammare alternativ, som på ett konkret sätt beskriver hur man ger små barn trygg och lugn nattsömn. Elizabeth Pantley ger konkreta tips och råd om hur man etablerar trygga och bra sovvanor som fungerar i längden. Men här finns också "paniklösningarna", så att trötta föräldrar kortsiktigt ska få tillräckligt mycket sömn för att orka ta itu med de verkliga sömnproblemen. I boken finns också verktygen för att kartlägga barnets sömnmönster, och den berättar sedan stegvis hur man gör för att få barnet att somna rofyllt och sedan sova gott hela natten. Författarens utgångspunkt är att alla små barn fungerar olika - och hon guidar läsaren till en individuell sömnplan som passar just för deras barn. Med hjälp av loggbok och enkla listor kan föräldrarna aktivt följa sömnutveckling och framsteg. "Jag kan sömn, föräldrarna kan sitt barn", är Elizabeth Pantleys enkla förklaring till varför hennes bok lyckas få barn att sova gott hela natten, utan gråt och skrik. Efter tio dagar sov 42 procent av 6-månadersbebisarna hela natten, och efter sextio dagar var siffran uppe i 92 procent. 55 av de 60 'försöksbarnen' sov hela natten. Somna utan gråt fungerar vare sig barnet sover tillsammans med föräldrarna, i spjälsäng eller i vagga. Den är en praktisk problemlösare, och ett mjukare alternativ till de metoder som innebär att barnet måste gråta sig till sömns. Den engelska versionen av boken har länge figurerat i olika svenska föräldraforum på nätet, där de som använder den har haft goda erfarenheter och berättar om sina framsteg för varandra.

Jag tycker den låter riktigt bra, bl.a. kan du köpa den på Bokus: http://www.bokus.com/b/9789151848211.html?pt=campaign_21962

ISBN 9789151848211

Hör gärna av dig om du har läst den.

Sov gott! :o)

/ellinor

  • Comments(0)//nytt.acupunctura.se/#post20

fiskehamnsgatan 5

nytt på enerqiklinikenPosted by ellinor 2007-02-24 10:00:27

Nu går flyttlasset!

Efter två glada år hos Centrum för hälsa har jag bestämt mig: Enerqikliniken är redo för ett nytt steg. Därför hälsar jag dig välkommen till min nya fina lokal på Fiskehamnsgatan 5!

Här släpper ett efterlängtat fönster in dagsljus och vårvindar. Jag får också fyra nya sambos som pysslar med massage, zonterapi, näringsterapi och hästmassage (det senare på en gård på landet!). De nya lokalerna innebär inga förändringar i mina tider, jag jobbar på precis om vanligt.

Jag hoppas att du ska trivas lika bra som jag på Fiskehamnsgatan 5!

Du är VARMT VÄLKOMMEN!

Klicka på karten nedan för att se en större karta.

Blog Image

  • Comments(1)//nytt.acupunctura.se/#post19

040-630 68 83

nytt på enerqiklinikenPosted by ellinor 2007-02-15 00:17:01

...är Enerqiklinikens nya telefonnummer!

Det går till mobilen, men är billigare för dig att ringa!

När jag behandlar kan jag inte svara, lämna i så fall ett meddelande så ringer jag snarast tillbaka.

/ellinor

040-630 68 83

  • Comments(0)//nytt.acupunctura.se/#post18
Next »