enerqinytt

enerqinytt

enerqinytt

Här samlar jag sådant jag snappar upp, vill tipsa om och förmedla till dig.
Ute till höger hittar du olika kategorier samt en översikt över de senaste inläggen.

Har du hört om BOT?

visste du att...Posted by ellinor 2014-01-10 18:13:38

Det här med BOT, har du hört talas om det? Om du följer mig på Facebook bör du ha sett en del om det där. Hur har du det, har du råd att ta hand om dig ordentligt INNAN du skadar dig eller blir sjuk? En del har ju friskvårdspeng att använda fritt på sitt jobb, men 1000-2000 kr räcker inte så långt, speciellt om du använt dem till ett gymkort. Då finns i regel inga pengar kvar.

Och om du t ex har skadat knät eller känner att du är på väg ”in i väggen”, vad gör du då? Speciellt när du kanske inte ens kan få bokat en tid på din vårdcentral. Akuten kan man ju inte gå till förrän man inte kan gå eller har totalt kollapsat. Och får du en tid på din vårdcentral, vad gör de? De har ju tyvärr så liten tid till att möta och lyssna på patienten. De KANSKE tar i dig, KANSKE tittar dig i ögonen, ställer några frågor och skickar hem dig med antingen ingenting, ett recept på någon medicin eller KANSKE remiss till sjukgymnast eller kurator. Har du fått en remiss, så tar det i regel lååång tid innan du blir kallad. Mycket kan hända under tiden. Om det är ett skadat knä, så har du antagligen belastat snett, fått ont någon annanstans, kanske ett ryggskott så du inte ens kan ta dig ur sängen. Då måste du sjukskriva dig. Om du känner att du var på väg in i väggen, så kanske du hinner krascha in i den rejält och ligger hemma i din säng och kan inte ens ta dig utanför dörren. Detta innebär att det kostar pengar för DIG, du får mindre pengar i sjukersättning. Din arbetsgivare får extra kostnader och måste kanske ta in en vikarie. Du kanske måste åka in akut och kostar då sjukvården och samhället pengar. Är detta ett ovanligt scenario? Nej, inte alls, utan alldeles för vanligt!

Med BOT-avdrag är tanken att det ska fungera som RUT och ROT, att du kan dra av hälften av summan för behandlingar, kostrådgivning, terapi, träning. Alltså, du skulle kunna få behandlingar för 100.000 kr, men betalar hälften, alltså 50.000 kr. Med knät som blivit ett ryggskott skulle du kanske behöva 2-3 st behandlingar á 500-600 kr. 3 gånger 600 är 1800 kr. Men du får dra av hälften och betalar endast 900 kr. Du mår bra och använder gymkortet eller går till en personlig tränare någon gång och får bra rehabiliteringsövningar. Du behöver inte vara sjukskriven! Du förlorar inte inkomst, din arbetsgivare förlorar inte oh du belastar inte sjukvården. Därmed kan sjukvården fokusera på det de är bäst på – trauman, akuta fall och kirurgiska ingrepp. Du som var på väg in i väggen kan få varierade behandlingar så som avslappnande massage, stärkande akupunktur eller zonterapi, bra kost- & näringsrådgivning, samtalsterapi… Tar du tag i det INNAN du kollapsat, så behöver du inte hamna i det ”svarta hålet”, inte bli sjukskriven, du får kontroll över livet igen och precis som med knät blir det inga kostnader pga sjukskrivning osv. Eftersom jag specialiserat mig bl.a. på att behandla stress, så möter och behandlar jag varje vecka personer som är precis där på kanten till det ”svarta hålet”. Det varierar så klart hur många behandlingar som behövs. Det kan handla om allt från 2(!) till 15 stycken. Det beror lite på var du är. Men oavsett, så är det en vinst för alla parter att inte hamna i sjukskrivning och ännu värre kanske andra följdsjukdomar så som hjärtinfarkter osv. Och tänk då om du kan få dra av hälften av dina behandlingskostnader! Det är DET vi vill med BOT-avdraget! Det skulle vara en sån oerhörd vinst för ALLA – för dig, mig, företagen, sjukvården, samhället, hela Sverige!

Vi ser att det finns ett stort intresse när vår ”BOT-grupp” träffar politiker, partierna osv. Så målet är att det ska bli en valfråga i år, att det ska bli verklighet. När det gått igenom tillsätts en expertgrupp som går igenom vad som ska ingå och inte, det är seriöst och viktigt. Sen, snart, kan vi ha råd att må precis så bra som vi är värda!

Visst är det bra!?!?! Hjälp oss att prata om detta, läs mer och skriv på här www.botavdraget.se, och få alla du känner att skriva på. Jag vill att alla ska veta vad BOT är! För ett gladare och friskare Sverige! För att vi är värda det! Eller hur!?

Mer info:
På sidan BOT-avdrag - städa och renovera kroppen till halva priset på Facebook kan du läsa en massa bra om BOT.
Media här börjat uppmärksamma mer och mer, både TV, radio och tidningar.

Ta hand om dig & ha en ljuvlig helg, nu kommer ju vintern (säger de)!
Kram!
/ellinor på enerqikliniken
www.acupunctura.se

  • Comments(0)//nytt.acupunctura.se/#post25

Om du ska undvika en enda sak...

visste du att...Posted by ellinor 2008-04-26 20:18:14
...så är det GLUTAMAT - E621!

Kärt barn har många namn: aromat, smakförstärkare, "Kina-restaurangsyndromet" (för att det används så mycket på kinesiska och astiatiska restauranger), msg ( = monosodium glutamate) E621-625 (varav E621 är vanligast förekommande).

"Ämnet har varit ifrågasatt i i flera årtionden. Klart är att det kan ge en rad allergiska reaktioner som huvudvärk, svettningar, halsbränna, tryck över bröstet och illamående.

Mer kontroversiella är nyare studier som kopplar glutamat till en hel räcka sjukdomstillstånd. Listan omfattar bland annat fosterskador, astmaanfall, depressioner, tillväxtproblem, hormonstörningar, lever- och nervskador samt försämrad syn. Det finns också indikationer på att glutamat påskyndar utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och alzheimer och en amerikansk forskare fann att barn med adhd-liknande symptom kunde ha två och en halv gång mer glutamat lagrat i hjärnan än normalt."

(ur artikel i GP: Glutamat kan göra dig sjuk" http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=372155 )

"På 70-talet förbjöds smakförstärkaren glutamat i barnmat i Sverige. Detta efter en studie av neurofysiologen John Olney som visade att en engångsdos av glutamat orsakade hjärnskada hos en nyfödd rhesusapa."
(ur artikel i Expressen: Barnens favoritmat innehåller nervgift" http://www.expressen.se/halsa/1.863575/barnens-favoritmat-innehaller-nervgift )

Vad är glutamat?
- En aminosyra som kroppen behöver i små mängder för att muskler och nervsystem ska fungera.
- En signalsubstans i hjärnan.
- Det finns naturligt i vissa matvaror som kött, lagrad ost och krabba. Naturlig glutamat tas upp långsammare av kroppen än den syntetiska. Den naturliga glutamaten är därför inte farlig.
- I sig själv är natriumglutamat nästan smaklöst men det har en förmåga att lyfta fram andra smaker.
- E621 är en syntetiskt framtagen variant av glutamat och det är den vi inte mår bra av.

En god vän fick en svår allergisk reaktion (anafylaktisk chock) och fick åka in till akuten för att få en spruta med adrenalin i hjärtat. Läkarna sa att det var glutamat/E621 som utlöst det.

Det kan orsaka problem med övervikt pga att det ökar sötsuget och man blir hungrigare.

Livsmedelsverket tycker att det finns i så små mängder i maten så att det inte är farligt. Det håller jag inte alls med om, och det är sällan eller aldrig endast E621 i produkterna, det är ju en massa andra E-ämnen också. Och det är än så länge (vad jag vet) ingen som forskat/upptäckt vad som händer med alla dessa ämnen i kombination med varandra.

Jag vill inte få i mig E621 och läser på innehållsförteckningen på allt, och det är skrämmande hur mcyket produkter det finns i. Pålägg som skinka, korv, leverpastej. Nudlar, varma koppen, buljongtärningar, färdigrätter, chips, dipp, färdig guacamole osv osv. Ibland känns det vädligt frustrerande, men det FINNS produkter utan E621. Leta och säg till i din affär att de ska ta hem produkter UTAN E621.

Vad göra? Laga maten från grunden, undvik färdiga kryddblandningar
och handla ekologiskt. Säg att du inte vill ha "msg" i din mat på den asiatiska restaurangen.

Här kan du läsa mer:
http://www.recepthjalpen.se/natriumglutamat.html
http://kryddburken.wordpress.com/2008/02/04/glutamat-leverantorer-pa-natet/

En MYCKET BRA bok: "Den hemlige kocken - det okända fusket med maten på din tallrik" av Mats-Eric Nilsson http://www.bokus.com/b/9789170373152.html?pt=search_result och den verkar snart vara på gång i pocketformat.
Och här är hans hemsida: http://www.hemligekocken.se/

Ät mat du mår bra av!
Varma hälsningar!
/ellinor

  • Comments(0)//nytt.acupunctura.se/#post21

visste du att...

visste du att...Posted by ellinor 2007-01-04 22:41:01

...vi är vad vi äter.

Självklart vet du det, med all uppmärksamhet som TV3:s program fått bl.a.

Men visste du att Ludwig Feuerbach, en tysk 1800-talsfilosof sa det redan då!? :o)

Intressant, eller tragiskt(?!) att vi verkar ha glömt det i så många år och först nu verkar komma på det igen. Kanske inte alla, men många. Men... som man säger... bättre sent än aldrig! :o)

Anna Skippers populära program hade säsongspremiär ikväll med den... envise... Bert Karlsson - vad hände sen? Missade du programmet? Lugn, det går i repris.

Följande tider sänds "Du är vad du äter" i TV3:

Torsdagar kl 20.00, och repris verkar vara fredagar kl 17.55. Dessvärre brukar TV3 ibland ändra repristiden, så den är jag lite osäker på.

Nästa vecka är det dags att se hur det gått för Kicki Danielsson.

  • Comments(0)//nytt.acupunctura.se/#post17

visste du att...

visste du att...Posted by ellinor 2006-11-19 18:56:51
Svensk massage sänker blodtrycket.

2006-02-19

Svensk klassisk massage är en manuell behandling som innebär att massören knådar klientens muskler och hud. En ny studie har undersökt hur denna massage påverkar blodtrycket hos friska manliga försökspersoner. Massageprojektet pågick tolv veckors tid. Testdeltagarna fick massage av antingen rygg, nacke och bröstkorg eller ben, armar och ansikte. Resultaten visade att massage av rygg, nacke och bröstkorg var effektivast för att sänka blodtrycket. Författarna tror att sänkningen kan bero på att kroppens nervsystem blir lugnare av massage. Med hänvisning till resultaten föreslår författarna att svensk klassisk massage kan provas som behandling för patienter som har förhöjt blodtryck till följd av stress.

Källa: Complement Ther Clin Pract. 2005;11(4):242-6

Det forskas en hel del på massage och andra manuella terapier, här hittar du fler forskningsrapporter:
- Massage & Kroppsvård
- Manuella terapier
- Touch Research Institute

  • Comments(0)//nytt.acupunctura.se/#post11

visste du att...

visste du att...Posted by ellinor 2006-11-19 18:24:11

Det kan ta 3 mån - 1 år(!) för tarmfloran att återhämta sig efter en penicillinkur.

Vanliga antibiotikarelaterade besvär:
- diarré
- svampinfektion, ofta i underlivet
- urinvägsinfektion
- födoämnesintolerans och allergi
- infektionskänslighet

Vad kan du då göra? Probiotika är det primära! Beroende på vilka besvär du har finns det olika probiotika-produkter som passar just dig.

Kontakta mig om du vill veta mer.

  • Comments(0)//nytt.acupunctura.se/#post10

visste du att...

visste du att...Posted by ellinor 2006-11-19 17:49:18

Det är inte bara skillnad på (och viktigt) att dina vitaminer m.m. har hög kvalitet på innehållet. Det är också stor skillnad på om tabletten/kapseln hinner lösa upp sig innan den lämnar kroppen. Det är ju verkligen att kasta pengarna i sjön om tabletten åker ut hel i toaletten och inte hinner tas upp av kroppen!

T.ex. apotekets vitaminer tar 12 timmar innan de löser upp sig i kroppen, och då är de antingen redan på väg ut eller på fel ställe för att kunna tas upp,

De pressas för hårt för att kunna vara små och lätta att svälja bl.a.

Hur ska man då veta? Ja, det är ingen lätt fråga. Antingen kan man ta flytande preparat... eller så vet jag ett fabrikat som tillverkar det på "rätt" sätt: Alpha Plus. Och, det är en av anledningarna till att jag valt att sälja deras produkter.

  • Comments(0)//nytt.acupunctura.se/#post9

visste du att...

visste du att...Posted by ellinor 2006-11-19 16:48:59

En muskel gör ingen skillnad på fysisk eller psykisk belastning.

  • Comments(0)//nytt.acupunctura.se/#post6