enerqinytt

enerqinytt

enerqinytt

Här samlar jag sådant jag snappar upp, vill tipsa om och förmedla till dig.
Ute till höger hittar du olika kategorier samt en översikt över de senaste inläggen.

Om du ska undvika en enda sak...

visste du att...Posted by ellinor 2008-04-26 20:18:14
...så är det GLUTAMAT - E621!

Kärt barn har många namn: aromat, smakförstärkare, "Kina-restaurangsyndromet" (för att det används så mycket på kinesiska och astiatiska restauranger), msg ( = monosodium glutamate) E621-625 (varav E621 är vanligast förekommande).

"Ämnet har varit ifrågasatt i i flera årtionden. Klart är att det kan ge en rad allergiska reaktioner som huvudvärk, svettningar, halsbränna, tryck över bröstet och illamående.

Mer kontroversiella är nyare studier som kopplar glutamat till en hel räcka sjukdomstillstånd. Listan omfattar bland annat fosterskador, astmaanfall, depressioner, tillväxtproblem, hormonstörningar, lever- och nervskador samt försämrad syn. Det finns också indikationer på att glutamat påskyndar utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och alzheimer och en amerikansk forskare fann att barn med adhd-liknande symptom kunde ha två och en halv gång mer glutamat lagrat i hjärnan än normalt."

(ur artikel i GP: Glutamat kan göra dig sjuk" http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=372155 )

"På 70-talet förbjöds smakförstärkaren glutamat i barnmat i Sverige. Detta efter en studie av neurofysiologen John Olney som visade att en engångsdos av glutamat orsakade hjärnskada hos en nyfödd rhesusapa."
(ur artikel i Expressen: Barnens favoritmat innehåller nervgift" http://www.expressen.se/halsa/1.863575/barnens-favoritmat-innehaller-nervgift )

Vad är glutamat?
- En aminosyra som kroppen behöver i små mängder för att muskler och nervsystem ska fungera.
- En signalsubstans i hjärnan.
- Det finns naturligt i vissa matvaror som kött, lagrad ost och krabba. Naturlig glutamat tas upp långsammare av kroppen än den syntetiska. Den naturliga glutamaten är därför inte farlig.
- I sig själv är natriumglutamat nästan smaklöst men det har en förmåga att lyfta fram andra smaker.
- E621 är en syntetiskt framtagen variant av glutamat och det är den vi inte mår bra av.

En god vän fick en svår allergisk reaktion (anafylaktisk chock) och fick åka in till akuten för att få en spruta med adrenalin i hjärtat. Läkarna sa att det var glutamat/E621 som utlöst det.

Det kan orsaka problem med övervikt pga att det ökar sötsuget och man blir hungrigare.

Livsmedelsverket tycker att det finns i så små mängder i maten så att det inte är farligt. Det håller jag inte alls med om, och det är sällan eller aldrig endast E621 i produkterna, det är ju en massa andra E-ämnen också. Och det är än så länge (vad jag vet) ingen som forskat/upptäckt vad som händer med alla dessa ämnen i kombination med varandra.

Jag vill inte få i mig E621 och läser på innehållsförteckningen på allt, och det är skrämmande hur mcyket produkter det finns i. Pålägg som skinka, korv, leverpastej. Nudlar, varma koppen, buljongtärningar, färdigrätter, chips, dipp, färdig guacamole osv osv. Ibland känns det vädligt frustrerande, men det FINNS produkter utan E621. Leta och säg till i din affär att de ska ta hem produkter UTAN E621.

Vad göra? Laga maten från grunden, undvik färdiga kryddblandningar
och handla ekologiskt. Säg att du inte vill ha "msg" i din mat på den asiatiska restaurangen.

Här kan du läsa mer:
http://www.recepthjalpen.se/natriumglutamat.html
http://kryddburken.wordpress.com/2008/02/04/glutamat-leverantorer-pa-natet/

En MYCKET BRA bok: "Den hemlige kocken - det okända fusket med maten på din tallrik" av Mats-Eric Nilsson http://www.bokus.com/b/9789170373152.html?pt=search_result och den verkar snart vara på gång i pocketformat.
Och här är hans hemsida: http://www.hemligekocken.se/

Ät mat du mår bra av!
Varma hälsningar!
/ellinor

  • Comments(0)//nytt.acupunctura.se/#post21